Branje: The Missing Chapter (Internet Business Manifesto)

Download (.pdf).

The Missing Chapter je nadaljevanje eknjige Internet Business Manifesto od Richa Schefrena. Naj kar takoj povem, da je tale knjigica po mojem mnenju dosti boljša od prve. Ampak pojdimo lepo po vrsti.

Prvih nekaj strani je zopet malce balasta in razlage, zakaj je nova eknjiga sploh nastala. Po odzivih sodeč namreč ljudje prejšnje knjige nismo popolnoma razumeli, zato sedaj nudi dodatek za boljše razumevanje. Mimogrede: The Missing Chapter je enako dolg kot prva knjiga. Najprej okara praktično celotno industrijo nišarjenja na internetu, češ, da je to popolnoma napačen način ustvarjanja posla. Pravi, da je to enako, kot če bi šel iskati najbolj obupano žensko in jo oženil. 🙂 Ravno primerjavo s poroko velikokrat uporabi, saj pravi, da ljudje premalo časa namenimo izboru življenskega partnerja, še manj pa izbiri posla, kljub temu, da sta to praktično najpomembnejši odločitvi v našem življenju. Nato definira, kako bi morali izbirati posel, oz. katere lastnosti naj ima:

 • uživamo v njem (enjoyment)
 • nam je v izziv (challenge)
 • smo odlični pri izvajanju le-tega (we excel at it)

Play to win or don´t play at all

Poudari pomembnost izbire posla, glede na to, kakšne sposobnosti imamo. Poda odličen primer – v primeru, da ste dober igralec pokra in imate prijatelja, ki je profesionalni teniški igralec, verjetno z njim ne boste igrali tenisa za denar, ne? In on verjetno ne z vami pokra. Enako velja v poslu. Ne hodite v posel, za katerega nimate predispozicij. Nato se dotakne analize niše na internetu, ki poteka nekako takole:

 1. analiza niše
 2. anketiranje trga
 3. izdelava produkta
 4. izdelava prodajnega procesa
 5. postavljanje tržnih kanalov

Kot napako navede, da veliko posameznikov jemlje to kot strategijo, medtem ko je le proces izdelave. Obenem poudari, da je to napačen način, saj delamo od zunaj not, namesto obratno. Potrebno se je koncentrirati na svoje prednosti (strenghts) in oblikovati posel okoli teh. Torej, delamo od znotraj navzven, prvo analiziramo sebe, nato trg. Združite svoje prednosti s svojo strastjo in priložnostmi, ki so pred vami in imate zmagovalno kombinacijo.

Kaj sploh so moje prednosti?!

Dobro vprašanje. Rich definira prednosti po štirih poglavitnih točkah:

 • talenti; nekaj s čimer smo se rodili ali pa smo razvili v zgodnjem otroštvu
 • izobrazba/znanje
 • izkušnje
 • spretnosti

Lastnosti prednosti pa so naslednje:

 • boljši smo od drugih, ki to tudi opazijo
 • uživamo v temu – je zabavno
 • počutimo se živo in energično, ko to delamo
 • stalno izboljšujemo svoje rezultate

Velika napaka podjetnikov je po besedah Richa ta, da se koncentrirajo na svoje slabosti in ne prednosti. Tako se zgodi, da delajo preveč za premalo in postanejo deloholiki. Prav tako naj ne bi oblikovali svojega posla okoli svojih interesov, saj naj bi veljalo:

 • interesi = hobiji
 • prednosti = poslovne prednosti (business advantage)

Kljub temu, da vem kakšen car je Rich, si bom tu drznil oporekati, saj vemo, da je bilo ogromno poslov zgrajenih ravno okoli interesov posameznika. Je pa res, da se lahko dostikrat interesi in prednosti pokrivajo. Rich da primer izrabe svoje prednosti na podlagi svojega poslovanja s podjetjem z oblačili (stran 16) in svetovanjem (stran 18).

Rich omeni, da večina sposobnih generalnih direktorjev (CEO) ni dobrih kot celota, temveč da so dobri le v določenih stvareh, vendar pa so v tistih vrhunski, obenem pa zakrivajo slabosti. Zato priporoča, da se res dobro koncentriramo na naše prednosti in slabosti zanemarimo oz. se ne oziramo na njih.

Pomembnost vizije podjetja

Brez vizije ne pridemo nikamor, saj veste, “če ne veš kam greš, je vsaka pot prava”. Omeni tudi, da je potrebno znati “spakirati” svojo prednost tako, da bo posel kasneje deloval brez nas, sicer bomo doživljensko menjali čas za denar. Nadaljuje še z razlogi, zakaj boste kot uspešno in vizionarsko podjetje privabljali najboljše kadre in poslovne partnerje ter zaključi z vabilom na svoje elitno svetovanje. Jaz pa zaključujem z mislijo, da izberete …

A Passionate Business That Plays To Your Strenghts

Priporočam branje. 🙂

8/10