Nadaljnji nasveti za mlade podjetnike

Po približno treh letih samostojnega mikro podjetništva in skoraj enega leta “ekipnega” in malce bolj ambicioznega, lahko počasi tudi jaz natrosim nekaj naukov, ki sem se jih in smo se jih naučili iz prve roke.

1. Delavnost

Podjetništvo ni za lenobe. Ko je potrebno kaj narediti, je to treba takoj, ne glede na to ali je petek ali svetek.

2. Vztrajnost

Uspeh ne pride preko noči. Če smo prepričani v svojo idejo in./oz. podjetje je potrebno vztrajati vse dokler nam ne uspe.

3. Podjetniška ekipa

Človek težko dela vse sam. V začetku še lahko, a vedno nekaj drugega trpi. Kot sem ugotovil, je dobra ekipa nujno potrebna za ambiciozno in hitro se razvijajoče podjetje. V ekipi morajo biti seveda različni tipi ljudi, da pokrijejo čimveč dejavnosti podjetja. V NITEO se je odlično izkazala kombinacija dveh tehnikov in dveh tržnikov, poleg zadnje funkcije pa sem jaz tudi manager in tajnica. :mrgreen:

4. Delovni prostor

Zelo hitro se je izkazalo, da ekipa štirih ljudi niti slučajno ne more produktivno delati na petih različnih koncih Ljubljane. Pravi delovni prostor je nuja! V zadnjih mesecih odkar smo v LUI ter sedaj v TPL, smo postali resno podjetje, prej je pa vse skupaj izgledalo precej žalostno.

5. Veze in poznanstva

Da, vse kar ste slišali o pomembnosti ViP je res. 😉

Mentor

Nekje sem prebral, da lahko mentor prihrani nekaj let učenja in napak. Sploh ni potrebno uradno sestankovanje ali karkoli podobnega, dovolj je le nasvet ali dva, da se usmerimo nazaj na pravo pot in si prihranimo ničkoliko živcev in denarja.