Kako si lastiti svoje ime na internetu in v iskalnikih

NametagVerjetno ena najslabših stvari, ki se vam lahko zgodijo na internetu, je da se na vrhu rezultatov za vaše ime pojavi nelaskajoča fotografija ali članek. Morda imate to nesrečo, da ima antipatičen lokalni pevec enak priimek (in skoraj ime) kot vi. Morda se je javno pojavila fotografija z izredno divje zabave, ki pa vam najverjetneje ne bo pomagala pri zaposlitvi, ki jo ravnokar iščete.

V vsakem primeru je dobro imeti pod nadzorom svoj ugled na internetu (naj gre za osebno ime ali podjetje) in edini način za to je, da si lastite vse rezultate na prvi strani iskalnikov.

Potrebovali boste nekaj različnih fotografij ter kratko besedilo o vas samih, ki ga boste uporabili na različnih straneh.

Nakup domen

Osnova za vse je seveda domena ImePriimek – v večini primerov bo dovolj, da kupite .si in .com. Kupite domeni brez pomišljajev. Če imate pogosto ime in priimek in ste paranoični, lahko kupite še .net ter domene s pomišljaji.

Če imate hobije ali radi pišete, toplo priporočam, da na omenjenih domenah odprete WordPress blog ter napišete nekaj prispevkov (10-15, 300-500 besed, objave 1-2x tedensko). Spletne strani dosti bolje rangirajo, če imajo nekaj vsebine na njih.

Družbena omrežja

Nadaljujte z največjimi družbenimi omrežji (kjer še niste) – Facebook, Twitter, Google+ in LinkedIn. Dodatno lahko odprete še Pinterest, YouTube in Squidoo. Na vseh izpolnite profile, dodajte fotografijo ter prispevek ali dva.

Specializirane osebne strani

Prijavite se tudi na specializirane osebne strani About.me, Dooid.me in BrandYourself. Nekatere so plačljive, druge v osnovi brezplačne. Prijavite se po potrebi.

Še ni dovolj?

Če vam ni dovolj, potem pojdite na KnowEm, kjer vam bodo pokazali kateri servisi (500+) na internetu imajo še na voljo vaše ime in priimek. Če ne želite prijav delati sami, bodo za lepo ceno to naredili namesto vas.

Zaključek

V primeru, da nimate pogostega imena bodo vaše strani rangirale že v nekaj dnevih. V primeru, da je konkurenca za vaše ime, bo potrebno več truda. Najboljši način je pisati blog ter delati na optimizaciji za iskalnike. Več o optimizaciji si preberite v enem od mojih prejšnjih prispevkov.