Kako do lastne spletne strani podjetja v manj kot 1 uri in za 34 EUR

WordPress LogoV zadnjem prispevku sem predstavil, kako brezplačno izdelati spletno stran s pomočjo servisa Weebly. V prispevku sem tudi odsvetoval, da bi Weebly uporabili za kaj več kot le začasno rešitev. Zato se bom tokrat lotil predstavitve izdelave spletne strani, na kateri lahko mirno gradite celotno internetno poslovanje, z izjemo večje (500+ izdelkov) spletne trgovine.

Tudi v tem primeru potrebujete domeno, vaš spletni naslov. Priporočam, da izberete .si domeno, če poslujete v Sloveniji in .com ali .net, če poslujete v tujini. Domeno lahko registrirate pri Zabec.netHitrost.comDomovanje in ostalih slovenskih registrarjih (=prodajalcih domen).

Edini drugi strošek bo 34 EUR za enoletno gostovanje pri Zabec.net.

Samostojna izdelava spletne strani z WordPress

Na internetu je mnogo odprtokodnih in brezplačnih rešitev za izdelavo spletnih strani, a WordPress (slovenski verzija) je v zadnjih letih postal daleč najpopularnejši “sistem za upravljanje vsebin” (CMS – content management system). Že sredi leta 2011 je WP poganjal kar 15% od milijona najbolj obiskanih spletnih strani.

WordPressWordPress priporočam zaradi izredne enostavnosti inštalacije na strežnik (primerljivo z inštalacijo novega brskalnika na računalnik), odličnega vmesnika za urejanje ter fantastične izbire grafičnih tem (themes) in vtičnikov (plugins). Tudi ta blog, ki ga ravnokar berete poganja WordPress.

WordPress bo dovolj za osnovno predstavitev podjetja, prodajo preko spleta, manjšo spletno trgovino … Pravzaprav bo dovolj za 95% podjetij, katerim glavna dejavnost ni spletna prodaja.

Inštalacija je na gostovanju Zabec.net na voljo s parimi kliki preko strežniške skripte, ki opravi težko delo za vas, v primeru, da se vam zatakne pri tistih nekaj korakih pa sem prepričan, da bo za vas poskrbela njihova podpora.

Ko je WP postavljen na vaši domeni, lahko z nekaj kliki naredite podstrani (predstavitev izdelkov in storitev, o podjetju, kontakt) in objavite vaš prvi blog prispevek ali novico. Če se vam kje zatakne, lahko na WordPress.org najdete podrobna navodila za uporabo.

Predlogi za teme

Ogromno število brezplačnih tem najdete na uradni strani, če pa iščete nekaj bolj unikatnega pa priporočam nakup teme iz WooThemes ali ThemeForest.

Predlogi za vtičnike

Za preprečevanje neželenih komentarjev (če jih ne izklopite), se registrirajte za Akismet ključ (vtičnik je prednaložen).

Za oblikovanje kontaktnega obrazca je najbolj uporaben vtičnik Contact Form 7. Za enostavne gumbke “Like” in “Tweet” si naložite Really simple Facebook Twitter share buttons.

Za spletno analitiko, najsi bo Google Analytics ali odprtokodni Piwik, si naložite vtičnika Google Analyticator oz. WP-Piwik.

V primeru, da želite izdelati manjšo spletno trgovino, uporabite vtičnik WooCommerce.

Zaenkrat se še ni zgodilo, da med več kot 20.000 vtičniki ne bi našel točno tistega, kar sem potreboval v tistem trenutku. To poenostavi izboljšave spletne strani ter izredno zniža stroške razvoja (ki jih v tem primeru sploh ni).

Za konec

Samo z zgoraj naštetimi vtičniki in eno očem prijazno temo (z najbolj popularnimi ne more zgrešiti) lahko naredite odlično spletno stran. In kar je najpomembnejše – kadarkoli se vam zatakne, boste našli v Sloveniji in tujini ogromno strokovnjakov, ki vam lahko pomagajo pri nadgradnjah in popravkih WordPress platforme. To pa preprečuje, da bi bili vezani na enega ponudnika, ki bi vas potem lahko izsiljeval s ceno za “nadgradnje” in “popravke” platforme, katero pozna samo on.

Na koncu obstaja pravzaprav le ena slaba stran WP – (slabi) prevodi. Slovenski prevod je precej štorast, pa še ta zajema le osnovni prevod platforme. Vse vtičnike in teme je potrebno ročno prevajati samostojno. Vendar, ko boste prišli do te stopnje, boste prihranili že toliko tisoč evrov, da boste z veseljem vložili nekaj sto, da se spletno stran dokonča tako kot je treba.