WordPress z 2.1 `Ella`postaja močan CMS

WordPress 2.1 `Ella`

Nekaj dni nazaj je WordPress izdal verzijo 2.1, ki pomeni tudi velik preskok, saj so spremembe temeljite in to v takšni meri, da bo podpora potekala ločeno za verzije 2.0 in verzije nad 2.1.

Novosti so naslednje:

  • avtomatsko shranjevanje,
  • urejevalnik z zavihki (WYSIWYG/HTML),
  • preverjanje slovnice (bo Slovencem večinoma nekoristno),
  • XML izvoz in uvoz,
  • blokiranje iskalnikov za prečesavanja bloga,
  • učinkovitejši vpisi v bazo,
  • strani so lahko osnutki ali zasebne,
  • `upload manager` za lažje nalaganje vsebin na blog,
  • katerakoli stran je lahko določena za prvo stran (do sedaj je blog na prvi) itd.

Zadnja novost je le še korak naprej proti enostavnemu in močnemu CMSju (Content Management System). Tako lahko sedaj z WordPressom oblikujete tudi klasične predstavitvene spletne strani, kjer je blog funkcija le še obstranskega pomena, npr. za objavo novic.

Sam bom počakal še nekaj časa, da bo Simon Rozman pripravil prevod za 2.1, saj sem precej “ziheraš” pri takšnih zadevah 🙂

Ugled odprto kodnih sistemov v Sloveniji

Kljub temu, da je WordPress brezplačen in odprtokoden (`open source`), se mu ne da oporekati profesionalnosti. To dokazuje, da tudi nekatere velike novičarske spletne strani uporabljajo WordPress za svojo osnovo (npr. VentureBeat).

Seveda nas bodo naša podjetja poskušala prepričati v nasprotno:

Ob nakupu odprto kodnega CMS-sistema (open source) ste odvisni od razvoja, ki se lahko preneha brez opozoril. Priporočljivo je, da se odločite za nakup CMS-sistema, za katerim stoji podjetje, ki ponuja podporo in vzdrževanje sistema.

Sicer ne vem ali se oni ne zavedajo realnosti ali samo namerno zavajajo kupce? Mislim, da ni potrebno posebej omenjati, da za vsakim večjim open source projektom stoji podjetje (sem spada tudi WordPress in Mozilla), in ne samo to – dostikrat tudi z več milijonskimi prihodki!
Pogosto se omenja tudi (ne)varnost takšnih oblik kodiranja, češ, da je koda na voljo vsem, tudi hekerjem, ki to potem izkoristijo. Še ena laž več! Kateri je najbolj varen operacijski sistem? Tisti, za katerem stoji resno podjetje in računa mastne denarce? Seveda ne, temveč Linux, ki je tudi odprto koden!
Ne pozabimo seveda na lažje odpravljanje napak in hroščev, ko imaš namesto le 100 uporabnikov, teh preko 100.000.

Saj razumem, da je potrebno konkurenco na nekakšen način “potlačiti”, vendar zavajanje ni način. Že res, da bodo verjetno prepričali večino (pod)povprečnih uporabnikov, vendar se bodo močno osmešili v očeh tistih, ki vejo malce več o stvari. V takšnih primerjavah bi raje poudarjali druge lastnosti, kot npr. popolna podpora slovenski slovnici in pravopisu (npr. WordPressu sklanjanje “komentar” ne gre ravno najbolje), strokovna podpora v slovenščini ipd.

Prihodnost je v odprto kodnih aplikacijah

Kot mnogo drugih ljudi sem tudi jaz sit današnjih cen programske opreme. Sčasoma bom iz svojega računalnika pospravil vso plačljivo programsko opremo in jo nadomestil z odprto kodno. Kot sem že povedal, bom vse programje tudi prej stestiral in objavil napredek na blogu 8)