Nasveti za oglaševanje na Google AdWords za mala podjetja

Google AdWordsGoogle AdWords je najpopularnejša oglaševalska platforma na internetu, ki je prinesla Googlu kar 43 milijard ameriških dolarjev v letu 2012.

AdWords oglasi so prikazani v Google iskalniku (na vrhu in v desnem stolpcu) in na spletnih straneh, ki prikazujejo AdSense oglase (tekstovne in banner). Na voljo je še nekaj drugih možnosti (Maps, v tujini Shopping), a se bom tokrat fokusiral zgolj na osnove.

Urejanje kampanj

Najpomembnejši element urejanja kampanj je pravilno segmentiranje oz. ciljanje. Bolje je imeti 5 ločenih kampanj za različne segmente kot 1 za vse.

Vsaka kampanja mora imeti:

  • največ 1 državo in en jezik,
  • ciljati samo računalnike ali samo tablice ali samo mobilnike,
  • oglaševati samo na iskalni (search) mreži ali samo na prikazni (display) mreži.

Priporočam, da začnete s search mrežo in nadaljujete z display mrežo šele ko imate prvo profitabilno kampanjo.

Pisanje oglasov

Oglas mora biti kratek (omejitev je 25 znakov za naslov, 35 za vsako vrstico teksta), jedrnat in predvsem pripraviti ljudi, da kliknejo. Pri tem je treba omeniti, da pravila AdWords prepovedujejo uporabi “klikni tukaj” in podobnih direktnih pozivov.

Licitranje na Regular Broad Match

Spomnimo se tipov ključnih besed (“vrste ujemanja”):

  • Broad (široko): vse izpeljanke besedne zveze in morebitne povezane ključne besede; primer: avtokleparstvo, avtokleparstvo ljubljana, avto klepar, avtoličarstvo (!)
  • Phrase (frazno): vse izpeljanke besedne zveze; primer: avtokleparstvo, avtokleparstvo ljubljana, najboljše avtokleparstvo v ljubljani
  • Exact (natančno): zgolj točna besedna zveza; primer: avtokleparstvo

Oglašujete lahko na katerikoli tip. Priporočam, da v začetku ne oglašujete na Broad, temveč samo na Phrase in Exact. Če tu ni dovolj iskanj, lahko poskusite z Modified Broad Match (označeno ključna beseda+, npr. avtokleparstvo+), ki bo aktivirala oglase za tesno povezane ključne besede (v nasprotju z navadnim Broad, ki išče široko povezane ključne besede).

Remarketing

Remarketing je prikazovanje oglasov ljudem, ki so že obiskali vašo spletno stran a se še niso konvertirali (kupili, prijavili na novice itd.). Obiskovalci bodo dobili občutek, da oglašujete po celotnem internetu, saj se bodo vaši oglasi prikazovali povsod, kjer spletne strani poganjanjo AdSense (v tujini ogromno, v Sloveniji pa tudi čedalje več).

Tu si lahko preberete osnovni vodič, kako narediti remarketing kampanjo (izredno priporočljivo).

Spremljanje konverzij

To sem že večkrat omenil, a je potrebno omeniti ponovno – ne oglašujte, dokler si niste nastavili spremljanja konverzij. AdWords bo avtomatsko povezal vaš Google Analytics profil in vam prikazoval podrobne statistike za vsako ključno besede.

Še enkrat povezave do navodil:

Analiziranje iskalnih izrazov

Pojdite v kampanje, kliknite ključne besede in v meniju najdite iskalne izraze in označite vse. To bo pokazalo, na katere ključne besede se je dejansko prikazal vaš oglas. To pomaga pri dodajanju ključnih besed, ki se ne konvertirajo med negativne ključne besede.

A/B testiranje

Testiranje je eden od ključnih elementov za uspeh v marketingu. Pomaga lahko, da spravite neprofitabilno kampanjo v profitabilno v le nekaj iteracijah. Lahko vam tudi podvoji profit. V vsakem primeru pa je obvezna aktivnost.

Vedno naj tečeta vsaj dva oglasa vzporedno (kampanja mora biti nastavljena, da prikazuje oglase enakomerno). Testirajte tudi strani na katere pride obiskovalec (“landing page”). V primeru, da že sledite osnovnim pravilom dobrega prodajnega pisanja, potem začnite s testiranjem naslovov, ki imajo največji vpliv na konverzije. Uporabite brezplačni modul v Google Analytics imenovan Experiments.