Zakaj odprtokodne rešitve

Open Source InitiativeOdprtokodne rešitve pri programih in na spletu pomenijo rešitve, katerih izvorno kodo lahko pregleda in ureja vsak uporabnik. V veliki večini primerov so takšni programi in rešitve na voljo brezplačno, razvijalci pa namesto celotnega razvoja zaračunavajo le prilagoditve obstoječe kode.

Med najbolj znane odprtokodne rešitve štejemo operacijski sistem Linux, brskalnik Firefox ter OpenOffice/LibreOffice zbirko za urejanje dokumentov kot alternative Microsoft Office.

V tem blog postu bom naštel nekaj razlogov, zakaj uporabljati odprtokodne rešitve in omenil najbolj pogoste odprtokodne spletne rešitve.

Zakaj uporabljati odprtokodne rešitve?

  • Varnost – Odprtokodne rešitve so praviloma varnejše, saj kodo redno pregleduje na tisoče programerjev in, v nekaterih primerih, na milijone uporabnikov. Hitrost odkrivanja napak in varnostnih lukenj (ter izdaja popravkov) se šteje v urah ali dnevih, ne v mesecih kot je pogosto pri zaprtih rešitvah (če se jih sploh odkrije pred kakšnim večjim vdorom).
  • Cena – Večinski del razvoja je že opravljen, potrebna je le prilagoditev za podjetje. To izredno oklesti ceno razvoja.
  • Hitrejši razvoj – Enako kot pri ceni – če je velik del razvoja že opravljen, je lahko rešitev narejena v dosti krajšem času.
  • Prilagodljivost – Večina odprtokodnih rešitev je narejena modularno, kar pomeni, da so dodatne funkcionalnosti, grafične podobe ipd. ponavadi že razviti. Če pa ne, je pa izdelava novega module izredno enostavna in hitra.
  • Število ponudnikov – Ni zaklepa na enega ponudnika. Če niste zadovoljni s trenutnim, poiščite novega.

Nekaj odprtokodnih rešitev za splet

Spletne strani

Spletne trgovine

Spletni forumi