Ukinjam oglaševanje na ToboAds in odhajam na AdWords

Veliko stvari se imam še za naučit in ena od teh je tudi CPC oz. oglaševanje ‘cost per click’. V naslednjih dveh prispevkih bom napisal nekaj besed zakaj in kako sem pristal na AdWords, kaj sem prebral ter kako sem nastavil svojo oglaševalsko kampanjo.

Začel sem pred parimi meseci s ToboAds, malo po tistem, ko sem začel prikazovati oglase na tem blogu. Kontekstualni oglasi AdWords, ki jih Google prikazuje v iskalniku in na založniških straneh preko AdSense-a, sem takrat le bežno poznal, a nisem uporabljal, saj sem slišal, da je pretežno kompleksna zadeva.

ToboAds ima izredno enostaven vmesnik, ki ga razume vsak ozaveščeni internetni prebivalec. Ključne besede, oglas, nezaželjene besede, limit ter statistika prikazov in klikov. Pri Tobonet-u so odlično začeli, saj so takoj šli na plačevanje na klik ter tako dokazali, da vedo, kam gredo trendi oglaševanje. V začeku so imeli težave s pridobivanjem oglaševalcev, vendar so proti koncu leta že dobro polnili oglasne prostore založnikov. Žal pa imam občutek, da bodo zopet imeli težave z oglaševalci, saj so stopili en gromozanski korak nazaj – začeli so z delnim zaračunavanjem prikazov. Saj se ne sliši veliko – le 0,0002 EUR / prikaz (torej je CPM = 0,2 EUR oz. petina evra na tisoč prikazov, kar je bolj pogosta enota). Žal pa prva statistika ni vzpodbudna:

  • Klik ToboAds, december 2007: 0,25 EUR
  • Klik ToboAds, januar 2007: 0,56 EUR

To je v drugem primeru 224% podražitev! Tako se, vsaj za moj primer, njihova napoved “najbolj ugodnega spletnega oglaševanja” niti malo ne uresniči, saj to presega skorajda vse cene klikov na oglaševalskem trgu. Sicer je potrebno počakati do konca meseca za neko resno statistiko, vendar pa imam občutek, da ne bo denarja za do konca meseca. 😕

ToboAds že tako ali tako niso bili ravno najbolj efektivni, enormna cena pa je sedaj zame zabila zadnji žebljiček v krstico. Res je škoda, da so ga pri Tobonetu tako biksnili. Kot, da to ne bi bilo dovolj pa se nasičenemu trgu pridružujeta novi mreži – AdPartner in Adnet. To ne bo boj, to bo mesarsko klanje za oglaševalce. 👿

Vendar ne zame, kajti jaz odhajam na AdWords. Kaj in kako pa v naslednjem prispevku. 🙂