Robert Kiyosaki sux! Berite o ‘KAKO’ in ne o ‘KAJ’

Vsi poznamo t.i. guruja Roberta Kiyosakija, ki je napisal knjigo ‘Bogati očka, revni očka’ (Rich Dad, Poor Dad). Kot sem že napisal, sem prebral to knjigo v zgodnjih najstniških letih in mi je tudi malce pomagala pri podjetniškem razmišljanju (KAJ). Vendar pa imam po treh letih začetniškega podjetništva in začetku ‘pravega’ podjetnišva, dovolj kaj-ev in potrebujem kako-je (KAKO). Tu se pa pri Kiyosakiju zatakne.

Prvič – človek nima nobenega pravega ozadja, da sploh lahko potrdi svoje motivacijske zgodbice v knjigah. Ne ve se, koliko premoženja je imel pred izdajo knjig, niti kdo je zloglasni ‘bogati očka’. Kar je najhuje – kolikor je razvidno iz državnih evidenc je obogatel ravno s prodajo knjig.

Drugič – knjige so predvsem teoretične in, kot rečeno, pišejo o “kaj” (ustvarite podjetje, investirajte v nepremičnine in vrednostne papirje ipd.), ne “kako” (vodenje, trženje, prodaja, kadrovanje). To pa pomeni, da so popolnoma neuporabne, če ste že dosegli razmišljanje izven ustaljenih okvirov (out-of-box).

Tretjič – razen prve knjige in pogojno ‘Kvadrant denarnega toka’ (Cashflow Quadrant), ki sta kljub vsemu še vedno KAJ a vsaj dobro napisani, so vse ostale knjige popolnoma zanič. Nazadnje sem prebral ‘Upokojite se mladi in bogati’ (Retire Young Retire Rich) in za knjigo sploh ne bom delal ocene, ker je naravnost katastrofalna – sklicevanja na druge (zopet sumljive) avtorje, neprestano ponavljanje in referiranje na druge svoje knjige ipd. In niti enega KAKO.

Četrtič – nekateri nasveti so popolnoma nerealni, nekaj pa jih je celo nevarnih. Od iskanja nepremičnin, ki obljubljajo pozitivni denarni tok (rad bi videl frajerja, ki najde danes takšno nepremičnino) do priporočanja opcij kot investicijske možnosti. Mislim, da je vsem jasno, da se napovedovanje prihodnosti še nikoli ni dobro izteklo.

Skratka: če ne veste, zakaj se ne zaposliti in zakaj raje ustanoviti podjetje, si preberite njegovo prvo knjigo. Nato pojdite na knjige o realnih in koristnih nasvetih, ki vam bodo dejansko pomagale. Več o teh tudi v prihodnjih prispevkih. 😉