Kdaj je trgovina profitabilen posel za mladega podjetnika

V prejšnjem prispevku sem se dotaknil slabih lastnosti maloprodajnih trgovin. Vse pa le ni tako črno. Trgovina je lahko izredno zabaven, lahkoten in donosen posel, če dosega naslednje lastnosti.

1. En artikel (pogojno do tri)
Zaradi stalno enake nabavne in prodajne cene ter enostavnega upravljanja zalog v primeru enega artikla, večina računovodskih mor izgine. Obenem lažje nabavljamo večje količine blaga od istega proizvajalca (ali distributerja), kar nam daje boljšo pogajalsko izhodišče za večje rabate, to pa posledično lahko pomeni tudi možno veleprodajo drugim trgovcem.

2. Visoka razlika v ceni
Ko bi le vsi imeli takšne RVCje, kot jih imajo trgovine z oblekami 🙂 Tam je RVC lahko tudi 90%, povprečje pa se giblje med 50-70%. Še se čudite izjemnim popustom?
Če ne prodajate blaga za množično dnevno uporabo (in 99% ga ne), se vam ne splača delovati z nižjim RVC-jem od 30%.

3. Profitabilen tržni segment
Prodaja bling-bling 25″ krom platišč za SUV-e se lahko sliši zanimiva, a vprašanje koliko bi jih dejansko prodali v naši državici. Če ne veste, kakšne razmere pričakovati, naredite manjšo raziskavo trga – prijatelji, znanci, ankete, forumi ipd. Če tega še ni na slovenskem trgu, poiščite razloge zakaj.

4. Majhni artikli
Če boste prodajali trimetrske plišaste medvedke, boste prej ali slej naleteli na prostorske težave. Če pa prodajate majhne artikle, je to manj stroškov za najem prostorov in manj dela s skladiščenjem.

5. Tržni potencial
Z malo zdrave pameti lahko ugotovite ali imajo vaši artikli potencial ali ne. Verjetno je jasno, da danes odpreti specializirano trgovino samo s katodnimi monitorji ni ravno perspektivno.
Tukaj sicer obstajajo izjeme, a za nov posel sigurno neprimerne.

Odličen primer takega artikla so fotojedkani deli Tremonia. Izredno zanimiv možakar, sva padla v debato preden sem želel naročiti nekaj kosov za mojo trgovino. Artikli so izredno majhni, vrednost je relativno visoka, RVC ima zaenkrat še nizek a je to del njegove dolgoročne strategije; je pa res, da ima malce več artiklov kot le tri ali pet. Kot mi je razlagal ima v nekaj večjih škatlah zaloge za 70.000 € 🙂