Kako prepoznati denarno piramido

Nekaj časa nazaj sem pisal o mrežnem marketingu, zanimivo debato o temu si lahko ogledate na forumu MladiPodjetnik.si. Danes pa bom pisal o prepoznavanju denarnih piramid.

Kako deluje

Denarna piramida, po angleško `pyramid scheme` ali tudi `ponzi scheme` (po Charlesu Ponziju, ki se je to vrsto goljufije prvi spomnil), temelji na visokih vplačilih novih članov v organizacijo. Kasneje kot ste rekrutirani v organizacijo, manjša je možnost, da dejansko dobite svoj denar nazaj, kaj šele da naredite dobiček. Sistem deluje na konceptu `plačaj Jožeta z Markovim denarjem, Marka s Francetovim, …`, torej piramida, kjer spodnji (novi) plačujejo člane nad sabo.
Ustanovitelji ponavadi z velikimi obljubami in psihološkimi sprožilci prepričajo ljudi, da vložijo v njihov `posel`. Tu gre lahko za fantastična izobraževanja, revolucionarne izdelke ali pa le “fenomenalen posel življenja”.

Kako jih razkrinkati

Večino piramid lahko razkrinkate po naslednjih značilnostih:

  1. Ne povedo od kje točno prihaja denar (poslovni model ne obstaja).
  2. Za vsakega pripeljanega prijatelja dobite nazaj del svojega vložka (drugega načina ni).
  3. Pripeljete lahko samo določeno število prijateljev (ponavadi 2-5).
  4. Obljubljajo velike hiše in jahte za nič dela.
  5. Potreben je visok vložek v `posel` (vedno nad 200 €).
  6. Odločiti se morate na mestu, ni časa za razmislek.

Denarne piramide na internetu

O tem tukaj ne bom pisal, saj je odličen članek o tem na MladiPodjetnik.si, ki sem ga prav tako napisal jaz. Gre se pa za t.i. auto-surfe in manual-surfe ter HYIPe.

Zaključek

Denarne piramide so nelegalne. V primeru, da izveste za kakšno, jih nemudoma prijavite policiji. VENDAR! Zopet ponavljam, da je potrebno razlikovati med mrežnim marketingom, ki je popolnoma legalen način prodaje, in denarnimi piramidami.

Na koncu lahko samo rečem, da uporabite malo zdrave pameti ob branju obljub in zahtev podjetja.