Kako do kvalitetnega logotipa za le nekaj evrov

LogoNa spletu je veliko strani, ki ponujajo logotipe za izredno nizko ceno, sploh v primerjavi z običajnimi €500+, ki jih zaračuna povprečen slovenski grafični oblikovalec. Vendar, če imate idejo kakšen logotip želite in lahko vložite nekaj časa za komentiranje oblikovanja, je prva možnost dosti cenejša in lahko tudi boljša. Za manjše projekte pa so ugodni logotipi tako ali tako edina možnost.

Spodaj je primer oblikovanja za naš projekt ROIbeat, ki sem ga vodil sam.

V specifikacijah sem na kratko opisal projekt (oglaševalska analitika), predlagal modro in oranžno barvo, graf in puščico ter opcijo horizontalnih in vertikalnih napisov.

Prvi osnutek:

ROIbeat Logo Draft 1

Na prvi pogled popolnoma zgrešeni koncepti in predvsem barvna kombinacija. Vendar je treba pogledati posamezne elemente iz katerih lahko potem sestavimo odličen logotip.

V tem primeru je šlo za font iz koncepta 2, z odebeljenim drugim delom napisa (beat). Zahteval sem tudi, da se ‘Advertising Analytics’ napis razširi čez celotno širino imena. Za slabo kombinacijo oranžne in modre sem predlagal rešitev v obliki sive v kombinaciji z eno ali drugo barvo.

Novo ikono sem želel iz kombinacije ikon iz koncepta 1 in 2.

Nastal je drugi osnutek:

ROIbeat Logo Draft 2

Logotip izgleda že dosti bolje. Za naslednjo revizijo sem izbral sem bolj všečno kombinacijo barvno-sive verzije (barva za ‘ROI’). Ob pregledu tega osnutka sem tudi prišel do ideje, da bi lahko ikono vstavil v sam napis, v O.

Tretji osnutek:

ROIbeat Logo Draft 3

To je že zelo blizu tega, kar smo si želeli. Zahteval sem še odstranitev puščice ter zaprtje O-ja. Na koncu smo izbrali modro verzijo logotipa.

Končni izdelek:

ROIbeat Logo

Po mojem mnenju logotip vreden €500+, plačali pa smo le majhen del te cene. Pomembno je, da ste angažirani za izdelavo in pošiljate premišljene predloge za revizijo. Ne izgubite interesa samo zato, ker je cena nizka. Sicer je bolje, da plačate 500€ samo zato, da nekdo opravi vso delo namesto vas.