Kaj je partnerska prodaja (affiliate marketing)?

Partnerska prodaja, partnerski program, affiliate program ali affiliate marketing je v tujini izredno razvit način za ustvarjanje prihodkov založnikov* in obenem partnerjev**. V osnovi gre za posredniško prodajo.

Založnik (affiliate) na svoji strani na več načinov (banner, pasica, opis, predstavitev, novica, navidezna spletna trgovina ipd.) predstavi določen izdelek/storitev partnerja svojim obiskovalcem. Na koncu predstavitve sledi URL povezava, ki ima ponavadi v naslovu id, aff, ref ipd. kratice, poleg pa še številko ali ime. S tem strežnik pri partnerju zazna, da prihaja nekdo iz določene založnikove strani. V primeru, da obiskovalci potem dejansko naredijo željeno “akcijo” (prijava na email, nakup, vpis ipd.), založnik dobi določeno vsoto. Le-te izredno variirano od lastnosti izdelka/storitve, vrednosti itd.

Na enak način deluje tudi vpis v AGLOCO:
http://www.agloco.com/r/BBBL0315.

Dodal sem dve povezavi na blog Johna Chowa, kjer so med drugim tudi napisane oglaševalske mreže za partnersko prodajo ter njegovo mnenje, kako naj se dela partnerska prodaja.

V enem od naslednjih prispevkov bom zbral ponudnike partnerske prodaje v Sloveniji. Obenem bom predstavil projekt, ki ga nameravam izvesti na tem blogu.

* založnik – lastnik spletne strani.
** partner – prodajalec izdelka/storitve.