Enostavno vodenje projektov

No GANTTSpomnim se kaosa, ki smo ga imeli v podjetju  v prvem letu, ko smo projekte “vodili” z emaili. Nove želje in zahteve, komentarji, debate in podobno so na dnevni ravni romali od enega do drugega nabiralnika. Vmes se je seveda veliko stvari izgubilo, predvsem pa ni bilo pregleda nad prioritetami, še manj pa planiranje dela na projektih.

Ko smo odkrili Unfuddle (spletna aplikacija za vodenje programerskih projektov) je bil občutek, kot da se nam je odprl nov svet. Aplikacija je izredno intuitivna in v nekaj dneh se ni izgubila praktično nobena stvar več, celoten projekt pa je tekel dosti bolj gladko in usklajeno.

Prihranili smo si ogromno časa in živcev, projekt je bil končan hitreje in z dosti manj skurjenih živcev.

Večina spletnih aplikacij vodi projekte na izredno enostaven način, brez grozovite GANTT lestvice ipd. birokratskih prijemov. Vsak projekt ima le različne mejnike (Milestone) ter aktivnosti (Ticket). Vsak Milestone vsebuje več Ticketov. Ta Ticket je dodeljen na eno osebo, ki mora opravit nalogo opisano v njem.

Izredno intuitivno in enostavo, koristi pa so vidne praktično takoj.

Katero aplikacijo izbrati

Basecamp je najverjetneje najbolj popularna spletna aplikacija za vodenje projektov. Medtem ko ne bo tako uporabna za programerska podjeta (le-ta imamo raje prej omenjeni UnfuddleRepositoryHosting ali GitHub), je idealna za manjša storitvena podjetja.

V primeru, da vam Basecamp ne ustreza, lahko poiščete alternative na Googlu. Teh je izredno veliko, imamo pa tudi vsaj enega slovenskega predstavnika – Intrix v slovenskem jeziku, ki je tudi CRM. Je tudi dosti kompleksnejši (kar ni nujno dobro) in dražji od tujih aplikacij.

Bistveno je, da najdete aplikacijo, ki ustreza vašemu načinu dela in ne bo preveč kompleksna za uporabo, tako da lahko čimhitreje nadomesti email in ostale kanale poročanja. Po nekaj mesečni uporabi boste videli, če vam manjka kakšna bistve funkcionalnost ter je zato potreba za zamenjavo aplikacije.