Dostop do globalnega trga še nikoli ni bil tako enostaven

Svet na dlaniVsak podjetnik zelo hitro ugotovi, da je Slovenija izredno majhen trg. Zato nas mnogo že v korakih planiranja projekta načrtuje širitev v tujino.

Širitev na globalni trg še nikoli ni bila lažja kot danes. Danes bom na kratko predstavil najhitrejši način, da stestirate tuje trge z izredno nizkim vložkom.

Raziskava ključnih besed

Sledite navodilom za iskanje ključnih besed v prispevku o optimizaciji za iskalnike. Ko jih naberete vsaj 5-10, jih prevedite v jezik novega trga s pomočjo Google Translate.

Google Translate

Prevodi seveda niso odlični, bodo pa dovolj dobri, da vam Google Keyword Tool pokaže še druge ideje za ključne besede. Za primer sem vzel ‘spletno oblikovanje’, ga prevedel v angleščino in izbral Združeno kraljestvo (UK) kot trg v Google Keyword Tool.

Google Keyword Tool

Pod Keyword Ideas lahko tako naberete na desetine zanimivih ključnih besed za vaš trg. Obenem tudi vidite, kakšna je približna cena na klik na vašem trgu (sam nerad vstopam na trge, kjer je cena klika višja od 1€). Ključne besede lahko sedaj uporabite pri izbiri domene, pisanju tekstov za spletno stran ter oglaševanju na iskalnikih.

Izdelava spletne strani za tuji trg

Prva izbira je seveda WordPress, saj ima že urejene prevode za večino največjih svetovnih jezikov. Da bi se lažje znašli v npr. francoski nadzorni plošči, si naložite plugin Native Dashboard, ki bo le-to ohranil v angleškem jeziku.

Nakup lokalne domene in gostovanja

Vedno priporočam nakup lokalne domene (.si, .fr, .de, .it, …), saj je le-ta boljša tako za iskalnike kot za obiskovalce, ki se počutijo bolj domače. Na Googlu iščite “register domain .de” oz. katerokoli domeno že potrebujete. Nekatere države ne omogočajo nakup lokalne domene tujcem, zato tam uporabite .com ali .net. V vsakem primeru je tudi lokalno gostovanje priporočljivo, saj se spletna stran tako nalaga hitreje. Na lokalnem Googlu poiščite “hosting” oz. lokalni prevod te besede. Z malo sreče boste našli gostovanje, kjer vam bodo lahko pomagali v angleščini.

Prevajanje

Prevajanje je še nedolgo nazaj bilo ogromen strošek. Nič več – sedaj lahko prevod uredite izredno ugodno z lokalnim študentom, prevajalcem ali iskalcem dodatnega zaslužka preko Fiverr. Običajne cene so $5 za 400 besed, kar pomeni, da vas bo običajen prevod spletne strani stal med $10-20. V iskalniku desno zgoraj iščite “english to french“, “english to german“, itd.

Procesiranje plačil

Najhitrejši, najcenejši in najbolj enostaven način za prejemanja plačil je PayPal. Odprete ga lahko s svojo kreditno/debetno kartico in omogoča prejemanje plačil z vsemi večjimi kreditnimi karticami ter seveda PayPal računom. Če poslujete znotraj EU, je seveda možno in ugodno tudi nakazilo na transakcijski račun (IBAN).

Oglaševanje

Za začetek je najlažje začeti z Google AdWords. Uporabite ključne besede, ki ste jih prej našli z Keyword Tool in pripravite ter prevedite oglase. Seveda ne pozabite označiti pravilne države in jezika.

V primeru, da se test obnese in so rezultati, se lahko bolj resno lotite vse od optimizacije spletne strani, do oglaševanja na AdWords in mogoče tudi iskanja lokalnih partnerjev. A tudi, če vstop na nov trg ne prinese rezultatov, vas celoten eksperiment ni stal več kot nekaj dni časa in nekaj 10 EUR.