Branje: Internet Business Manifesto

Download (pdf.).

Internet Business Manifesto je eBook od Richa Schefrena, ki jo lahko brezplačno naložite na domači strani Profit Vault. Obsega 30 strani v .pdf formatu.

Za razliko od večine eknjig je ta celo koristna, kljub temu pa verjetno noben ne bo doživel večjega razsvetljenja ob branju. Na začetku imamo nekaj ljudi, ki pravijo, kakšen car je Rich in, kako jim je uspelo povečati svoje prihodke za X mio $ samo z njegovo pomočjo. Potem s samohvalo nadaljuje Rich, zgolj z namenom, da se zavedamo njegove veličine, seveda. Ko preide k bistvu, začne pisati o perspektivi interneta ter kako smo zaenkrat še precej daleč do razvitosti, ki jo posedujejo offline panoge. V mislih ima ogromno število internetnih freelancerjev (samostojnih razvojnikov, s.p.-jev po domače), katerih offline kolegi so že zdavnaj propadli, saj so jih iz trga izrinila velika podjetja. Tako prikaže pomembnost izgradnje pravega posla (podjetja), saj se kot posamezniki ne bomo mogli obdržati na trgu. Nadalje razloži razliko med oportunističnim in strateškim razmišljanjem. Glavna razlika je, da imajo slednji vizijo v glavi in skladno z njo potem tudi oblikujejo svoje dejavnosti. Medtem prvi le lovijo “priložnosti” in stalno skačejo iz ene zadeve v drugo.

Zatem poudari pomembnost izrabe časa, ki si ga namenimo za posel. Na strani 19 imamo zanimivo orodje za izračun naših kratkoročnih finančnih ciljev, na podlagi koliko zaslužimo danes in koliko bi radi zaslužili. Nato definira “produktiven čas”, ki je tisti, ki direktno vpliva na povečevanje naših prihodkov. Po nekaterih analizah, ki jih citira, naj bi celo generalni direktorji na lestvici Fortune 500 podjetij imeli le okoli 30-40 minut dnevno produktivne izrabe časa. Seštejemo ena plus ena in že govorimo o povečevanju naše urne postavke in, seveda, postavitvi poslovnega sistema. To je bistvo te knjige in tudi bistvo marsikatere druge knjige ter dejansko bistvo vsakega podjetja. Podjetje mora delovati, četudi je lastnik/direktor odsoten dlje časa. Bolj točnih napotkov Rich ne da.

Kako se vodi projekte? Rich pravi, da z risbo in štirimi različnimi elementi, ki prikazujejo začetek/konec, potek, odločitev in dejavnost. Lepo razložena zadeva na strani 28.

Rich nam tudi pove, kako se outsourca projekte in druge dejavnosti. Vedno naj iščemo najboljšega in najzanesljivejšega izvajalca, ki nam bo poslovni partner in ne najcenejšega (precej logično se sliši, ne?). Ko smo že pri outsourcingu, Andrew Johnson je napisal nekaj virov, kako priti do teh freelancerjev.

Na zadnji strani je napisan povzetek, sam bi izpostavil le nekaj točk:

  1. Pomembnost vizije in strategije.
  2. Pomembnost vzvodov (leverage).
  3. Pravilna uporaba projektnega managementa.

Moje mnenje: Nič novega, obnova starega znanja glede procesov in oblikovanja sistema (čeprav nič točno). Zelo uporabni zadevi sta orodje za izračun finančnih ciljev (str. 19) in vodenje projektov (str. 28). Vendar ste najverjetneje tudi to že nekje videli. 🙂

6/10