Branje: How To Read A Book

Download (.pdf).

Verjetno nisem edini, ki se je spopadel z izredno zanimivo (informativno) knjigo, a mu je enostavno zmanjkalo časa, da bi jo prebral do konca. Ali pa ste se že morda kdaj vprašali, koliko prebranega si človek sploh zapomni? (Odgovor: bore malo)

Kratek zapis profesorja Paul N. Edwords-a iz Michiganske univerze razlaga svojo logiko branja knjig, ki jih beremo zaradi njihove informativne vrednosti (torej ne-domišljijske).

Poglavitni cilj branja vsake takšne knjige je prebrati in izvedeti bistvo, kar se da hitro in enostavno. Zato takšne knjige nikoli ne smemo brati od začetka do konca, temveč moramo poiskati strategije branja, s katerimi knjigo raziščemo, razumemo ter si zapomnimo bistveno sporočilo. Po njegovi metodi bi morali 300-stransko knjigo prebrati v 6 do 8 urah.

Discover -> Understand -> Remember

Paul predlaga naslednji vrstni red branja:

(1) Preletite na hitro celo knjigo ter si zapišite in zapomnite osrednje točke.

(2) Določite, koliko časa boste brali in se te omejitve tudi držite (upoštevajte okvir 300 strani = 7 ur).

(3) Imejte namen in strategijo. Zakaj beremo to knjigo in kako jo beremo – predstavljajte si, da bi morali napisati recenzijo za revijo ter se sprašujte o kredibilnosti avtorjevih trditev ter kako jih zagovarja.

(4) Berite aktivno – pišite si kratke misli in zapiske ob branju.

(5) Preberite trikrat: hiter prvi pregled za odkritje vsebine (1/10 časa), podrobno branje in razumevanje (6/10 časa) ter zapisovanje in memoriziranje (3/10 časa).

Tem petim sledi še 5 drugih nasvetov, ki se zaključujejo s poudarkom na vztrajnosti, saj je začetek težak, vendar pa se nam lahko takšno branje izredno dobro obrestuje.

Zna biti rešitev za vse tiste, ki imamo polne police knjig pa ne vidimo, da bomo sploh imeli kakšen dan časa za podrobno branje. 🙂