500€ za logo ali 250€ za večjo izbiro lepših logotov?

Zakon povpraševanja in ponudbe se najlažje razume v praksi, tudi brez posredovanja prof. Prašnikarja. 😛 Odličen primer za to je grafično oblikovanje.

Za NITEO smo potrebovali logotip in lahko bi ga dali delati nekomu v Sloveniji. Cene tu se gibljejo nekje od 1000€ in več (slišal sem ponudbo za 4000€) za CGP – celostno grafično podobo, torej še vizitke, kuverto, dopis ipd. Hudič je edino, če ti ustvarjena zadeva ni všeč ali še huje, če ti slog oblikovalca enostavno ne paše.

Lahko gremo pa nekam, kjer je ponudba nad povpraševanjem. In tako smo za borih 300$ ponudili med najbolje plačanimi oblikovanji za logotip. Posledica tega je, da smo v manj kot 24 urah dobili preko 80 predlogov! Nekaj je popolnoma amaterskih, velik del povprečnih, okoli 20% pa popolnoma profesionalnih. Po malce več kot dveh dnevih smo že dobili zmagovalca, ki nam je oblikoval točno tisto, kar smo iskali.

Celotni stroški oblikovanja logotipa so bili 250€. Zaradi izvrstnega dela pa smo oblikovalca povabili, da nam za dodatnih 200$ oblikuje še CGP. Skupna vsota za CGP bo tako le 405€ za odlično profesionalno delo. Če bi to želeli v Sloveniji, najverjetneje sploh ne bi dobili, če pa že pa bi bila cena vsaj trikrat do petkrat toliko.

Zmaga? Popolna. 😎

Vas zanima kje? Takšne informacije so danes izredno veliko vredne, a za moje bralce vseeno brezplačne – pošljite mi e-mail. 😉